RundveeMarktanalyse

Vraag naar aardappelbijproduct neemt af

De voerpositie van de melkveehouders is florissanter dan vorig jaar, toen een zeer droog voorjaar op een strenge winter volgde.

Het zet wat druk op de prijzen van bijvoorbeeld snijmais, vooral in het oosten van het land, maar veel beweging zit er nog niet in. Wel valt te constateren dat de verschillende prijzen voor perspulp sinds mei nog ongewijzigd zijn. Blijkbaar loopt het met de afzet niet storm. De in week 26 geldende marktprijs van perspulp met 24 procent droge stof is 72 procent ten opzichte van de voederwaardeprijs. De prijs van bierbostel is ook al langere tijd constant. Hij staat weliswaar op hoog niveau, maar is ten opzichte van de voederwaardeprijs voordeliger dan in de zomer van 2011, toen bostel feitelijk uit de markt werd geprijsd.

Goede kwaliteit aardappelsnippers lijkt erg duur. In vooral het zuiden van het land zijn veel goedkopere snippers verkrijgbaar en voor verwerking onbruikbaar geworden aardappelen van de oude oogst, maar met de kwaliteit is het oppassen. Opslagruimte ontbreekt nu vaak en doordat de rantsoenen van de koeien zijn aangepast vanwege meer weidegang zijn aardappelproducten minder passend. Als eind juli de fritesfabrieken overschakelen op aardappelen van de nieuwe oogst neemt het aanbod van aardappelbijproducten, vooral stoomschillen, aanzienlijk af. Tegen die tijd zal ook de vraag flink zijn teruggelopen.

Prognose: prijs net stabiel.

Beheer
WP Admin