AkkerbouwMarktanalyse

Vorst stuwt peenprijs omhoog

Zeker begin deze week schoot de peenprijs omhoog. Op dit moment wordt tot €12 per 100 kg geboden voor levering december of begin januari. De prijsstijging kwam met name doordat vanuit Duitsland wat extra peen werd ingekocht. Dit vanwege de naderende vorstperiode. De Duitse verwerkers hebben dan graag wat peen in voorraad.

Middenmeer noteerde woensdag met €7 tot €9 per 100 kg enkele euro’s lager dan Emmeloord (€10 tot €12) donderdag deed. De verklaring is dat Middenmeer uitging van directe levering en aflandpeen en dat in de notering van Emmeloord schuurpeen en de eerste peen uit de koeling zijn meegenomen.

De peen is dit jaar door de vele groeidagen fysiologisch ouder de koeling ingekomen dan andere jaren. Uit proefspoelingen blijkt inmiddels dat dit weerslag heeft op de kwaliteit, meerdere verwerkers vonden vlekjes en rotte plekjes op de peen. De peen is dit jaar niet erg sterk.
Hoewel de stemming beduidend beter is dan enkele weken terug is het niet zeker dat de huidige prijsstijging verder doorzet. Voorlopig staat er in Duitsland nog behoorlijk wat peen in het land. In tegenstelling tot vorig jaar is deze beter beschermd tegen de vorst. Daar zal niet weer zoveel afvriezen als vorig jaar.

Prognose

Vaste markt

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin