RundveeMarktanalyse

Vochtrijk krachtvoer prijsvast

Bij de meeste melkveehouders is de ruwvoerpositie aanzienlijk beter dan vorig jaar rond deze tijd. Voer zat, de kuilen zijn beter gevuld.

Over de kwaliteit zal her en der nog wel discussie zijn, maar het ziet er niet slecht uit. De vraag naar hooi is daarom slechts beperkt, dat geldt zowel voor de oude oogst als nieuw hooi. Voor stro komt nu de eerste aanvoer van het nieuwe seizoen op gang. De prijzen zijn nog niet gezet, aanbieders hebben nog beperkt volume beschikbaar. De maisprijs bij de boer ligt in Noord-Nederland tussen de €58,00 en €60,00 voor normale goede mais (minimaal 30 procent droge stof, 300 gram zetmeel per kg, 900 VEM) per combinatie.

De aanvoer van tarwegistconcentraten is verbeterd, toch moeten gegadigden nog rekening houden met een levertijd van een week. Aardappelproducten zijn nog een aantal weken goed verkrijgbaar, daarna vermindert het aanbod.

Bietenperspulp mag dan voor betrokken fouragehandelaren niet volop leverbaar zijn, de animo om het nu aan te schaffen is maar beperkt. Daardoor is de prijs al sinds 25 mei niet veranderd. Bostel is na de recente prijsverlaging nu ongewijzigd zo’n €48,50 per ton bij levering in Noord-Nederland, maar dat is wel afhankelijk van tijdstip en afgenomen volume. Het is overigens de vraag hoelang de energierijke bijproducten voor de melkveehouderij hun prijspeil kunnen houden, met het oog op de momenteel sterk stijgende graan- en sojaprijzen.

Prognose: prijshoudend

Beheer
WP Admin