RundveeMarktanalyse

Vochtrijk krachtvoer nog weer duurder

De prijzen van diverse componenten in het rantsoen vochtrijk krachtvoer zijn de laatste weken gestegen. In het geval van aardappelsnippers is dat een forse stijging geweest.

Door Jack Kwakman

 

Een van de oorzaken is dat de aardappelverwerkers zijn overgegaan op grondstof van de nieuwe oogst, waar een geringer percentage reststroom uit resulteert. Vergeleken bij de prijzen van ruim een maand geleden is er wel erg veel bij gekomen. De snippers zouden daardoor uit de markt geprijsd kunnen worden. Er is nog steeds een groot verschil tussen de prijsniveaus in het noorden van het land (duurder) en het zuiden. Ook speelt de omstandigheid dat er nog veel aanbod van matige kwaliteit beschikbaar is, circa 8 tot 12 euro per ton goedkoper dan de beste snippers. Over twee weken start de levering van aardappel persvezel weer. De prijs staat vooralsnog op €36 per ton.

Bierbostel is nog goed gevraagd, maar ook hier begint de in ras tempo sterk gestegen en nog steeds opwaarts neigende prijs een probleem te worden. Er zijn overigens erg grote verschillen in de tarieven die de diverse fouragehandelaren hanteren, dus shoppen loont de moeite. Feit is niettemin dat de bostel duurder is geworden, in het kielzog van andere energie- en eiwitrijke producten, nu de sojaprijs zo hoog staat. Houd rekening met de invloed op de prijs van kwantum- en doorvoerkorting. Dit scheelt al snel 10 cent per procent droge stof.

Prognose: stabiel tot stijgend

Beheer
WP Admin