AkkerbouwMarktanalyse

Veilingseizoen loopt op zijn eind

Het seizoen voor de aardappelveiling van Alvantho zit er bijna op. De hoeveelheden die nu nog voor de klok komen zijn inmiddels zo klein dat er niet meer dagelijks wordt geveild. Vanaf deze week komen er nog twee keer per week aardappelen voor de klok, op dinsdag en donderdag.

De aardappelveiling heeft een redelijk seizoen achter de rug. Voor de aardappeltelers op Tholen is het dit jaar geen topper geworden. Over het hele seizoen gezien is de prijsvorming maar gewoontjes geweest. Daarnaast bleven de opbrengsten per hectare kleiner dan normaal.

De komende weken zal Alvantho hoofdzakelijk nog Nicola’s en Bildtstars veilen. Voor de andere rassen zit het seizoen er eigenlijk al op. Daarmee is het een kort seizoen voor de vroege aardappelen op Tholen, want de veilingklok kon vanwege de weersomstandigheden pas laat de eerste rondes draaien.

Van het ras Doré is dit jaar behoorlijk wat minder verhandeld via de veiling. Dat was ook al de verwachting omdat er na de fikse tegenvaller van vorig jaar ook heel wat minder hectares van dit ras werden uitgezet.

Het gevolg hiervan was dat de prijsvorming van Doré juist heel goed was dit jaar. Het seizoen ging van start met een maximale prijs van 80 cent per kilo. Daarna zakte het prijsniveau tot rond de 40 cent per kilo. De laatste weken werd zo’n 35 cent per kilo betaald. Daarmee vertoont de prijsvorming van Doré een vergelijkbare tendens als in het goede jaar 2010. Vergeleken met vorig jaar zijn de prijzen veel beter geweest. Op de klok bracht Doré bijna het dubbele op van vorig jaar. Bij Frieslander en Nicola zakten de prijzen echter weg tot onder de 20 cent. Met name daardoor is het maar een gewoon seizoen geworden, omdat deze rassen inmiddels de hoofdmoot vormen op deze veiling.

Prognose: stabiel

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin