AkkerbouwMarktanalyse

Vaste stemming in uien duurde kort

Op het scorebord van de telersbeurs Emmeloord verscheen donderdag 7 juni een ongewijzigde notering voor de uien, echter onder vermelding van een rustige marktstemming.

Geen prijswijziging dus, maar wel een omslag van ‘vast’ naar rustig.

De activiteit vorige week was best redelijk te noemen voor de uien met niet al te veel tarra. Her en der waren er transacties waarbij 5 euro tot incidenteel zelfs €8,50 betaald is voor de uien. Dat ging dan uiteraard om uien met excellente kwaliteit, uit mechanisch gekoelde opslag. De vraagprijs bij de boeren is vervolgens gestegen en ook de mindere partijen werden weer (zij het voor lage prijzen) betaald. Het is de invloed van enigszins aantrekkende export naar onder meer Rusland geweest. Stabilisatie lijkt nu echter de meest haalbare optie, met in theorie nog ruim een maand te gaan voor het seizoen echt afgelopen is en de eerste verse uien beschikbaar komen.

Het beeld is wisselend van bedrijf tot bedrijf, met door de bank genomen weer afgenomen vraag. De sombersten stellen dat de klad er weer in zit, het is in veel sorteerbedrijven erg stil. De handel plukt de vruchten van een seizoen met overmatige aanvoer van slechte uien op de traditionele afzetmarkten. Wat nu nog verkocht kan worden moet wel goed zijn, maar dat levert veel extra werk op.

Prognose: stabiel.

Beheer
WP Admin