AkkerbouwMarktanalyse

Uienprijs weer op een dieptepunt

De handel is traag in de uiensector.

De baalprijs hangt tegen €5,50 tot hooguit €6,00 aan, bij levering van redelijke kwaliteit. Er gaat maar een klein percentage naar de retailwereld, het meeste wordt benut voor de (matige) export naar Oost-Europa en Afrika. De notering Emmeloord van de uien is van nul tot 1 euro. De bovenkant 3 euro van vorige week gold al voor de beste (= minst slechte) verkrijgbare. In doorsnee brengen de uien er nu tot €0,50 op.

Verkoop va oude oogst dooft onderhand uit. Men wacht gespannen af tot de aanvoer van de eerste nieuwe uien. Zodra de verwerkers en sorteerders daar stoppen met de oude uien kan het in de Noordoostpolder wat drukker worden. Voorlopig is er weinig van te merken. Er is in Nederland al wel aanvoer van winteruien, maar dat zijn erg kleine volumes, instabiel wat betreft kwaliteit.

In het Zuidwesten zijn naar verwachting de eerste plantuien leverbaar in de tweede week van juli, mits het weer geen roet in het eten gooit. In de polder verwacht men de eerste plantuien over anderhalve maand. Al met al komen de plantuien een week later dan gemiddeld, terwijl ze vorig seizoen juist een week eerder beschikbaar kwamen.

De stand van het gewas is daar wat de zaaiuien betreft heel wisselend, met her en der wat spuitschade als gevolg van het vrij koude weer ten tijde van spuiten. Er zijn slechte percelen over gezaaid.

Prognose: prijs stabiel laag.

Beheer
WP Admin