AkkerbouwMarktanalyse

Uienprijs verder omlaag

Het zit de uientelers in deze periode nog bepaald niet mee. Door het wisselvallige weer van deze week blijft het kwakkelen met het binnenhalen van de oogst. In Zeeland is het grootste deel nog niet gerooid. Daarbovenop komen ook nog eens dalende prijzen. In Goes en Emmeloord ging de telersprijs voor 60% grof met €0,38 in de min. In Emmeloord kwam de prijs daarmee op €3,50 – €4,25 en in Goes op €4,50 – €5,50. De prijzen in Dronten en Middenmeer bleven praktisch ongewijzigd. De dalende lijn geeft te denken als de hoofdoogst van het land komt. De prijzen zullen nog verder druk komen te staan. De telers kunnen de overvloedige oogst immers onmogelijk allemaal zelf in bewaring nemen. Verkopen is dan de enige oplossing en dat zal de prijs verder naar beneden drukken.
De vraag vanuit het buitenland naar Nederlandse uien is op dit moment ook bepaald niet groot. Kopers zijn terughoudend om met de huidige prijzen uien te bestellen. Ze wachten liever nog een week, in de hoop dat de prijzen nog verder zullen dalen.
Uit cijfers van het Productschap Tuinbouw blijkt dat de uienexport in de eerste zes weken van het seizoen 2007/08 in totaal meer dan 64.000 ton uien zijn geëxporteerd. Dat is 6.500 ton meer dan over dezelfde periode vorig jaar.
In week 33 (11 t/m 15 augustus) is 12.400 ton Nederlandse uien uitgevoerd. Afrika was met 5.260 ton de belangrijkste exportbestemming. Het Verenigd Koninkrijk volgde op enige afstand met 1.411 ton. Naar Midden-Amerika werd 982 ton uien geëxporteerd.

Prognose

Dalend

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin