AkkerbouwMarktanalyse

Uienprijs naar nieuwe top

De totale uien export, gerekend vanaf het begin van het seizoen medio juli, is naar schatting ruim 60.000 ton achterop geraakt vergeleken met seizoen 2009/’10. Dat zal alles te maken hebben met de hoge prijs van de uien.
De baalprijs voor goede kwaliteit schommelt rond € 30 tot € 31. Voor bestemmingen waar de voedselprijs zwaar drukt op het dagelijks te besteden budget, is dat erg duur.
De handel moet het nu meer hebben van de Europese markt: Engeland, België, Duitsland. Frankrijk dingt nog mee in de bevoorrading van Italië, maar raakt zo ook eerder uitverkocht. In Europa echter liggen de kwaliteitseisen erg hoog. Dat brengt verwerkers en sorteerders in een lastig parket. Enerzijds hebben ze de uien hard nodig, anderzijds kunnen ze niet teveel in voorraad nemen omdat dan te veel tarra wegvalt. Boer en handelaar ontmoeten elkaar vaker, omdat op termijn al inkopen te veel onzekerheid biedt. Blijkbaar komt toch druk op de ketel bij inkopers; de noteringen van de telersbeurzen stegen deze week allemaal, naar een niveau dat nu even de top lijkt.

Prognose: vaste markt maar prijs stabiliseert

Beheer
WP Admin