AkkerbouwMarktanalyse

Uienmarkt blijft vast gestemd

Naar verluidt sterk aangetrokken export houdt de uienmarkt goed bezig.

Donderdag 23 april zette de telersbeurs voor zaaiuien 60% grof een notering van €16 tot €21 per 100 kilo op het bord, een verhoging ten opzichte van de voorgaande week met €4. De partijen 30% grof liepen zelfs nog harder omhoog, met €4,50 naar €15 tot €19. Of hiermee het plafond in zicht komt van prijzen die nog enigszins rendabel zijn door te berekenen in de baalprijs is de vraag. In het segment rode uien bekoelt de prijsstijging in ieder geval, ondanks de nog immer vaste markt.

De rekenmeesters zijn deze dagen flink in touw. Volgens enquête onder telers door de Brancheorganisatie Akkerbouw lag er bij hen medio april nog maar 92.000 ton vrije uien. Dat klinkt als een behoorlijk aandeel in de restanten van de oogst. Tot en met maart is er een hoeveelheid van ruim 800.000 ton uien uitgevoerd volgens KCB / GroentenFruit Huis. Afgetrokken van de dit seizoen voor export beschikbare uien (ook plantuien) à 1.040.000 ton, was er begin april nog 245.000 ton over. Met aftrek van de afgelopen seizoenen in april gemiddeld gerealiseerde uienexport à 67.000 ton blijft er vanaf mei nog krap 177.000 ton te gaan. Dat is tot en met de derde week van juli een weekexport van 14.800 ton.

Prognose: prijs stijgt.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

Uien Emmeloord

Rode uien Emmeloord

Bio-uien Emmeloord

Uien Goes

Uien Middenmeer

Uien Leeuwarden

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

AkkerbouwMarktanalyse

Uienmarkt blijft vast gestemd

De uienprijzen komen op een kritisch niveau. De vraag is weliswaar goed en de beschikbaarheid van vrije uien niet bepaald overdadig. De prijzen zijn echter voor afnemers, of liever gezegd de eindconsument in de exportbestemmingen, zo hoog dat men wil afhaken. Veel alternatieven zijn er voor de koper eigenlijk niet.
Noord-Afrika is al minder aan de markt, de vraag is nu of de uitvoer naar Rusland stand houdt. Dat moet overigens nog steeds via de omweg België. Pas als rechtstreeks leveren mogelijk wordt krijgt de uienexport een fikse stimulans. De matige kwaliteit gooit roet in het eten voor wat betreft in de afzet binnen het westen van de EU. In partijen uien uit de Noordoostpolder komt 20 tot 25 % kaal voor, gevolg van te onstuimige groei op goede grond met veel neerslag. Toch zijn in de afgelopen week de prijzen weer verder gestegen. De handel, verwerkers en sorteerders hebben duidelijk moeite met de inkoop. Een baalprijs van €31 tot €32 is moeilijk rendabel te maken. Inkoop bij de boer, voor levering in maart, doet al €30.

Prognose: prijs stijgt

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin