AkkerbouwMarktanalyse

Uienhandel zeer afwachtend

De uienmarkt zit in een dip. Deze week zijn de noteringen van de telersbeurzen verder gezakt. Zoals bekend zijn er veel problemen in de afzet als gevolg van slechte kwaliteit. Schot valt momenteel (nog) wel mee, maar er treedt fusarium op en er zijn veel zachte uien. Dat leidt tot claims. Pakkers en handel zorgen zoveel mogelijk hun eigen voorraad weg te werken en halen partijen die op eind april, begin mei verkocht zijn naar voren in de hoop verrassingen voor te zijn. In een dalende markt probeert iedere inkoper uiteraard wel om nieuwe aankopen zo lang mogelijk uit te stellen. De vraag naar uien is matig tot gering en voornamelijk afkomstig uit het supermarktkanaal. Voor export is er erg weinig leven in de brouwerij. Het gaat bovendien om kleine volumes. De vraag van de Russische markt heeft in deze periode normaal gesproken een stimulerende werking. Die is echter gecompenseerd door verlate leveringen die vertraagd waren als gevolg van logistiek oponthoud. Er kon in Russische havens nauwelijks gelost worden. Dit na-ijl effect verzadigt de Russische regio snel. Bovendien zijn de toch al niet florissant vertrokken uien er vanwege het verlengde transport niet beter op geworden.
Voor de wat langere termijn geldt dat de tweedejaars plantuien er niet slecht bij staan. Over het eerste gedeelte ingezaaide uien ook geen slecht nieuws. In Flevoland moet de teler nog volop aan de slag met zaaien.
Het al vanaf eind november hoge prijsniveau met als top eind januari heeft de vaart ook uit de export gehaald. Omdat de uien ca. €10 goedkoper zijn geworden kan er binnenkort toch wat vlotter zaken worden gedaan, maar de inkoper houdt zijn geld nog even in de zak.

Prognose: prijsdaling

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin