AkkerbouwMarktanalyse

Uienhandel wacht op aantrekkende export

De telersbeurs Goes kan een gemiddelde plantuien notering bijschrijven in de boeken die bijna de helft hoger is dan die van het vorige seizoen. Het uienjaar start dus beter dan het drama 2011/’12.

Voor de zaaiuien staan de noteringen momenteel rond €10 gemiddeld. De aanvoer is dankzij betere rooiomstandigheden vlotter, maar veel van de uien moeten nog verder afrijpen. Rode uien zijn beduidend schaarser dan vorig jaar. Daarvan is minder gezaaid (ook rode plantuien waren er tot nog toe minder). Die rijpen bovendien langzaam af.

De stemming zit er bij de telers goed in. Veel van de nu aangevoerde uien zijn al verkocht, op basis van contractteelt of deelteelt. Ze laten hun vrije uien niet graag los voor minder dan 10 cent. Daarbij hebben ze het gemakkelijker dan vorig seizoen. Het aanbod uien groeit nu wel flink, maar bij lange na niet in de volumes van destijds, die voor gigantische opslagproblemen zorgden. De markt is redelijk stabiel. Al komt de hoofdoogst van de zaaiuien de komende week echt op gang, teveel prijsdruk is er niet.

De baalprijs hangt rond 16 tot 17 cent. De export is vooral overzee redelijk en naar een zeer brede range bestemmingen. Er is nu nog te weinig export naar Afrika om de markt lekker aan te jagen. De gemiddelde uitvoer per week ligt onder die van vorige seizoenen. Alleen meer volume in de handel kan de stemming veranderen van rustig in ‘vast’.

Prognose: stabiel

Beheer
WP Admin