AkkerbouwMarktanalyse

Uienhandel begint wat op te leven

Vooral de landen overzee maken momenteel voor Nederlandse exporteurs de uienmarkt, meer dan de EU. Sinds begin november is prijstechnisch weinig spectaculairs gebeurd. Telersprijzen bleven vrijwel gelijk, terwijl er druk stond op de baalprijs.

De stemming verbetert geleidelijk en geldt nu als prijshoudend. Emmeloord kon de noteringen droog uit schuur iets naar boven bijstellen aan de onderzijde.

In de weken voor de jaarwisseling is er meer leven in de brouwerij, ook wat betreft levering aan de uien verwerkende industrie. Voor overzeese bestemmingen geldt bovendien de omstandigheid dat er extra wordt bijgeboekt, in verband met te verwachten wereldwijd forse verhogingen van de vrachtkosten per januari 2013. Containertarieven gaan naar verluidt mogelijk verdubbelen tot verdrievoudigen. Voor de afzet van uien hoeft het geen probleem te zijn, zolang de baalprijs niet oploopt tot torenhoog niveau. Een verhoging van 15 naar 20 euro gaat zeker discussie opleveren, maar de markt zal er niet van instorten.

Voorde afzet van biologische uien komt na het Verenigd Koninkrijk, traditioneel grote afnemer zonder noemenswaardige eigen biologische uienteelt, nu ook Duitsland meer in beeld. De vraag groeit er vergeleken met oogstjaar 2011/2012 in een aanzienlijk vroegere periode van het seizoen.

Prognose: prijsverhoging.

Beheer
WP Admin