AkkerbouwMarktanalyse

Uienexport nog niet op stoom, prijsdruk

De eigenaar van goede uien leunt rustig achterover en wacht het verloop van de markt af. Dat was deze week rustig tot flauw, met prijsverlaging over de hele linie van € 0,50 tot 5 1,00 per 100 kilo. Dat ligt voor een belangrijk deel aan de matige kwaliteit van de uien, die zeker op de retailmarkt in het Verenigd Koninkrijk niet acceptabel is.
Vanwege wegvallen van een belangrijk deel van de Afrikaanse markt gaat nu veel afhangen van de export naar Rusland. Dat kan nu weer rechtstreeks, doordat Rusland fytosanitaire exportblokkades voor Nederland heeft opgeheven.
De uienexport naar Rusland kent gewoontegetrouw de piek in het voorjaar. Gerekend over de eerste drie maanden is Rusland doorgaans goed voor een aandeel in de Nederlandse uitvoer van 25 tot 30 %. Het jaar 2009 was een uitzondering. In het najaar van 2008 liet de afname door de Russen het al afweten, een trend die in het vroege voorjaar van 2009 doorzette. De Russen hadden voldoende eigen uien en kwamen pas na maart echt aan de markt.
Ondanks de problemen die ontstonden voor rechtstreekse uitvoer hebben de Nederlandse exporteurs in het voorjaar van 2010 toch 66.000 ton uien kunnen verkopen aan Rusland. In het najaar was de afname door deze bestemming ook op ‘normaal’ peil. Dat de uitvoer nu rechtstreeks kan gaan biedt de exporteur nu ook iets meer rek in de onderhandeling.

Prognose: prijsdruk

Beheer
WP Admin