AkkerbouwMarktanalyse

Uienexport blijft nog achter, prijsdruk

De export van uien is wat vlotter dan in de afgelopen weken, waarin binnen tijdsbestek van anderhalve maand een achterstand ten opzichte van vorig seizoen is opgelopen van circa 60.000 ton. De flauwe afname van uien heeft dan ook voor wat druk op de prijzen gezorgd, wat zelfs leidde tot prijsdaling in Goes (onderkant van de notering vooral) en Emmeloord.
Rusland komt meer en meer aan de markt en gaat de komende tijd een zeer grote rol spelen in het verdere verloop van de uienuitvoer en daarmee de prijs. Nog steeds wacht de handel op groen licht van de Russen om rechtstreeks, dus niet via België, te mogen leveren. Over enkele weken gaat de Senegalese grens weer dicht voor buitenlandse uien. Ook de bestemming Ivoorkust zal vervallen, in dit geval onder druk van de Europese Unie, een politieke kwestie die verband houdt met de crisis rond de niet gehonoreerde verkiezingsuitslag.
Vraag naar uien is er voldoende, maar de beschikbare kwaliteit is een groot probleem voor de levering aan bestemmingen in Duitsland, Frankrijk, Italië en Tsjechië.
Buitenlands aanbod komt op gang. Nieuwzeelandse uien zijn echter erg duur. Een prijs van €74 ten opzichte van de baalprijs die momenteel schommelt tussen €30 en €31 is inspirerend voor de eigenaar van vrije uien. De kwaliteit is echter onvergelijkbaar veel beter.

Prognose: prijs daalt

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin