AkkerbouwMarktanalyse

Uienafzet in rustiger vaarwater

De Nederlandse uienbedrijven sorteren en verpakken op dit moment nog wel uien, maar de productie ligt wel op een duidelijk lager peil dan in de afgelopen periode.

Een grote vraag uit het buitenland zorgde ervoor dat de bedrijven in de afgelopen weken bijna dag en nacht in touw waren. Mede daardoor slaagden de bedrijven erin om in week 38 liefst 26.789 ton uien te exporteren.

De afzet loopt op dit moment wel aardig door, maar de gevraagde hoeveelheden liggen op een normaler niveau. “Het echte wilde is er op dit moment wel af”, constateert de handel. Zo nu en dan wordt nog wel wat handel gedaan in partijen af land als ook in partijen droog uit de schuur. De beurs in Emmeloord noteert voor uien af land maximaal €10,50 per 100 kilo. De noteringscommissie heeft de eerste notering voor uien droog uit de schuur vastgesteld op 12 tot 13 euro per 100 kilo.

In de eerste elf weken van dit afzetseizoen is in totaal zo’n 200.000 ton uien geëxporteerd. De afzet is daarmee zo’n 10 procent groter dan in dezelfde periode van de vorige twee seizoenen. Bijna 40 procent van de totale exporthoeveelheid is afgeleverd aan Senegal (35.000 ton), het Verenigd Koninkrijk (29.000 ton)en Ivoorkust (14.500 ton). Met name het Verenigd Koninkrijk heeft meer uien in Nederland gekocht dan in de voorgaande jaren.

Prognose: de prijs is stabiel.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin