AkkerbouwMarktanalyse

Uien gaan vlot van de hand

De beurs in Leeuwarden noteerde vorige week vrijdag 12 februari slechts één notering: een kwartje. Dat betekende een flinke stijging, die eigenlijk het marktbeeld treffend weergeeft. Het is de ondergrens waarvoor uien te koop waren bij de telers. Het hele seizoen verloopt de verkoop van de uien al vlot ten opzichte van het jaar ervoor. De export gaat voor een klein deel toch nog naar Afrika, verder naar oostelijk Europa: Polen, Roemenië, Bulgarije, de Baltische staten en, zij het nog beperkt, Rusland.
Het niveau lijkt te beklijven. Leeuwarden kwam vandaag wèl met een bovengrens, te weten € 27. Voor levering op termijn in mei en juni zijn al kiloprijzen van € 0,35 en € 0,40 (juni) betaald, uiteraard ook door speculanten. De vooruitzichten zijn goed, maar het moet allemaal nog wel even gebeuren. “En Uien, dat is emotie,” aldus een verwerker.
Er is al met al toch een bodem in de markt gelegd. De uien zijn deze week vervolgens tot € 4 duurder geworden.
De uienprijzen kregen dus een flinke zet opwaarts, toch was het vrij rustig in de handel. De vraag naar ui is zeker niet minder, maar er is met hogere prijzen in het vooruitzicht flink ingekocht. De verwerkers gaan deze partijen eerst eens uitleveren.

Prijs stijgt

Beheer
WP Admin