AkkerbouwMarktanalyse

Uien export matig, handel rustig

De activiteit op de uienmarkt blijft beperkt. Volgens insiders beloopt de export momenteel niet veel meer dan 15.000 ton per week. Dat is op zich te weinig om de aanwezige sorteercapaciteit optimaal te kunnen zetten. Deze zal, uitgaande van de huidige hoeveelheid tarra in de te verwerken uien, rond 20.000 tot 25.000 ton bedragen om een mooi stabiele markt te hebben. Er komen nu partijen met veel tarra los bij telers, voor deze periode van het seizoen geen ongewoon beeld.

Men ruimt verdachte cellen op voor wat lager prijspeil. Deze drukken op de noteringen, die echter behoorlijk overeind blijven. Op zich is de gemiddelde kwaliteit van de gele uien niet slecht. Met de rode uien heeft men in de sorteerbedrijven veel meer moeite. De matige verkrijgbare volumes houden de prijs van deze sectie overeind.

Al met al is het aanbod van uien ook niet overweldigend. Telers met goede kwaliteit in de schuur hebben geen haast met verkoop. Op termijn (na de jaarwisseling) zit er meer muziek in de prijzen, mits de verre export weer aantrekt. Momenteel is in Europa de vraag maar gering. In andere grote uienproductiegebieden waar deze dagen nog gerooid is, zoals Engeland en Polen, heeft men de laatste weken ongunstig weer gehad. Dat leidt in ieder geval tijdelijk tot aanbod van uien die niet goed in voorraad gehouden kunnen worden.

Prognose: prijs stabiel

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin