AkkerbouwMarktanalyse

Topgraanoogsten drukken de prijzen

De graanoogst 2008 is nagenoeg ingeschuurd. In het zuidwesten worden hectareopbrengsten gemeld van 9,5 ton tarwe en 7,5 ton gerst.
Terwijl in eigen land naar verluid het aandeel baktarwe op de totale oogst hoger is dan in voorgaande jaren, is dat beeld mondiaal gezien zeker niet zo. Wereldwijd wordt er dit jaar meer tarwe van lage kwaliteit geoogst. Naar verwachting komt er minder tarwe uit landen als Australië en Argentinië. Graanproducerende landen die doorgaans gezien worden als de leveranciers van granen van hoge kwaliteit.
De prijzen staan door de grote opbrengsten verder onder druk. Deze week gingen de telersprijzen voor voertarwe op de beurzen van Groningen (€143), Goes (€140) en Middenmeer (€135) verder onderuit. Een min per ton tarwe, variërend van €3,50 (Middenmeer), €5,00 (Groningen) en €9,00 (Goes). Ook voor voergerst geldt hetzelfde scenario: dalende prijzen.
De wereldwijde tarweoogst komt dit jaar volgens een nieuwe raming van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) uit op een record van 676,3 miljoen ton. Vorig jaar t 610,87 miljoen ton. Het grootste deel van de extra tarwe is afkomstig uit Europa, Rusland en Oekraïne.
Binnen de Europese Unie wordt dit jaar 307,2 miljoen ton graan geoogst. Dat is 19% meer dan vorig jaar en in absolute getallen bekent de stijging ruim 10 ton meer graan dan de Europese Commissie eind juli nog dacht. Met deze steeds maar weer naar boven bijgestelde hoeveelheden lijkt een opleving van de prijs op korte termijn erg moeilijk.

Prognose

Dalend

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin