AkkerbouwMarktanalyse

Teveel aanbod te slechte uien

De uienprijzen zijn verder weggezakt. Afnemers die uien op termijn duur hebben ingekocht zijn geconfronteerd met een flinke zeperd. De matige tot erg slechte kwaliteit levert bovendien claims op van afnemers en überhaupt veel ergernis. Veel partijen zijn dan ook afkeuringswaardig. De ui heeft geen body meer. De oorzaak is vooral de groeistress in de periode september/oktober 2010. Hierdoor zijn de uien bijna twee maanden verder in het verouderingsproces dan zou moeten. Dat betekent veel tarra en wat over blijft is niet mooi. Natuurlijk zijn er nog wel goede partijen te krijgen, van telers die een goed geteeld product op tijd binnen hadden en dat ook goed hebben gedroogd en behandeld. Ze zijn echter niet ruim voorhanden, ondanks een relatief grote restvoorraad vrij verhandelbare uien. Een echte doorsnee prijs is er daarom niet, maar het niveau loopt uiteen van €17 tot €20 in de baal voor goede kwaliteit klasse II.
Normaal gesproken is Polen een goede bestemming voor industrieel te verwerken partijen ‘mindere’ uien. Bureau Uienmarkt Informatie meldt dat Polen dit seizoen met de eigen teelt bewust heeft gemikt op mindere afhankelijkheid van import en meer areaal heeft geteeld. Ook Polen echter heeft met kwaliteitsproblemen te maken gehad, zodat er ook daar nog steeds uien heen gaan.
Onder boeren is de stemming uiteenlopend. De eigenaar van niet langer bewaarbare zit in de knel, de collega met goede kwaliteit staat in dubio: vasthouden of niet? Het duurt nog even voor de tweedejaars plantuien er zijn. Buitenlands aanbod nieuwe oogst is er, uit landen als Nieuw-Zeeland en Argentinië, maar voor een prijsniveau van €70 tot €80.

Prognose: prijsdruk

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin