AkkerbouwMarktanalyse

Termijnmarkt krijgt flinke tik

De aardappeltermijnmarkt in Leipzig heeft in de afgelopen anderhalve week flinke tikken opgelopen.

Op 12 augustus noteerde het aprilcontract nog boven de €23 per 100 kilo. Vorige week eindige de handel €5 lager op €18,10 per 100 kilo. Begin deze week werd de prijsdaling verder voortgezet naar een niveau van rond de €17 per 100 kilo.

Groeiachterstand minder ernstig

De prijsdaling is een direct gevolg van de neerslag die in de afgelopen anderhalve week is gevallen. De hogere groeiverwachtingen temperden de geluiden over tegenvallende opbrengsten. Ook resultaten uit proefrooiingen wijzen uit dat de groeiachterstand minder ernstig is dan zich eerder liet aanzien.

 

Prijsdruk merkbaar

In de fysieke markt is hier en daar ook prijsdruk merkbaar. Belgapom verlaagde vrijdag zijn notering van vroege aardappelen met €2 naar €15 per 100 kilo. Ook de VTA-notering voor fritesgeschikte aardappelen ging wat omlaag; met €1 naar €14 tot €17 per 100 kilo. Daar staat tegenover dat andere noteringen vorige week aardig op niveau bleven, zoals de PCA-Fiwap noteringen van €17,50 per 100 kilo voor vroege aardappelen en Bintjes.

Bijgestelde oogstverwachtingen

Dat de prijzen in het algemeen toch wat onder druk staan heeft te maken met de bijgestelde oogstverwachtingen. Daarnaast is dit ook het gevolg van een toenemend aanbod doordat er door de betere oogstomstandigheden meer wordt gerooid.

Prognose: licht dalende prijzen.

Meer informatie over de prijzen van aardappelen vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat: