RundveeMarktanalyse

Tegendraadse zuivelmarkt blijft positief verrassen

De zuivelmarkt blijft zich anders gedragen dan veel spelers die daar op actief zijn hadden verwacht.

Het is dit jaar al meerdere keren voorgekomen dat de markt toch weer opveerde op momenten dat kenners hadden verwacht dat die zou dalen. Ook is het regelmatig gebeurd dat productprijzen, met name die van kaas, toch weer een nieuwe barrière naar omhoog slechtten. De laatste paar weken beweegt de zuivelmarkt zich opnieuw naar omhoog. Als oorzaken worden genoemd: een toch weer tegenvallend melkaanbod op het zuidelijk halfrond, weinig extra beschikbaarheid van Nieuw-Zeelandse zuivel voor andere markten dan China en relatief minder concurrerende zuivelprijzen vanuit de Verenigde Staten. Europa heeft daarbij relatief weinig melkpoeders aan te bieden voor export, omdat heel veel melk in de kaasbakken verdwijnt.

Dit laatste zorgt echter niet voor lagere kaasprijzen. De prijzen voor Goudse foliekaas blijven bijzonder hoog. Voor minder dan €3,85 per kilo wordt heel weinig kaas verkocht. Die situatie lijkt nog wel even zo te blijven. Dat komt doordat er een goede export is en veel verwerkers heel kort zijn ingedekt. Ze hadden gehoopt op lagere prijzen, maar komen telkens bedrogen uit.

Zelfs de botermarkt trekt weer aan. Dat verbaast. Mogelijk spelen de nog altijd krappe roommarkt en een kerst-effect een rol. Daardoor wordt minder boter gemaakt. De roomprijs is in de voorbije twee weken met grote stappen gestegen, met zo’n 350 tot 400 euro naar nu rond 5.400 euro per ton. Boter zit er zo’n 1.200 euro onder. Tegenover de grote vraag naar room staat de wetenschap dat begin volgend jaar Nieuw-Zeelandse boter tegen zo’n 3.600 per ton wordt aangeboden.

Prognose: hogere prijzen.

Beheer
WP Admin