AkkerbouwMarktanalyse

Tarwemarkt stabiel, druk op gerst

De tarweprijzen handhaven zich de laatste weken behoorlijk, binnen een marge van 5 euro. Sinds begin januari zijn zowel de telersnotering van de beurs Groningen als de handelsnotering van Rotterdam voor de EU-voertarwe opgelopen tot een niveau net boven 220 en 230 euro.

Gezien de situatie op de wereldmarkt zal daar niet zo snel wijziging in komen.

De voorraden tarwe zijn aan de krappe kant. Dinsdag bleek uit de jongste berichtgeving van het Amerikaanse ministerie van landbouw over de tarwevoorraden dat deze in het komende seizoen andermaal een veer moeten laten.

Factoren die meespelen in deze zijn de droogte en vervolgens ook nog eens hitte die er in april en mei al is geweest in Rusland en de droogte waar Europa mee te kampen heeft gehad. Al met al zal de toegenomen krapte op de tarwemarkt niet voluit doorzetten in de prijzen, doordat ook het verbruik tempert. Bovendien kan de verwachte toename van de wereldmaisoogst zorgen voor compensatie, vooral voor toepassing in de diervoeders. Middenmeer gaf woensdag voor het eerst dit jaar geen notering voor tarwe van de nieuwe oogst. Deze was overigens al drie weken achtereen dezelfde geweest.

De gerstprijs staat onder druk en tendeert voor de meeste noteringen naar 200 euro. Dat is inmiddels al een stuk minder dan de tarweprijs, waarmee de gerstnotering de eerste vier maanden van het jaar vrijwel gelijk mee liep. Gerst komt in het komende oogstjaar ruimer beschikbaar als gevolg van productietoename. Dat geldt zeker ook voor de EU, waar het gerstareaal voor seizoen 2012/2013 is gegroeid met bijna 8 procent.

Prognose: tarwe prijshoudend, gerst goedkoper

Beheer
WP Admin