AkkerbouwMarktanalyse

Taaie uienhandel met weinig prijsbeweging

In grote lijnen is het beeld van de uienmarkt niet bijzonder veranderd in de afgelopen twee weken. Dat wil zeggen: beperkte export naar een breed scala bestemmingen.

De grootste hoeveelheden gaan daarbij naar Afrika en Azië, leveringen binnen de EU concentreren zich in hoge mate op het Verenigd Koninkrijk. De Britten hebben dit seizoen op alle fronten problemen met hun oogst, zowel kwalitatief als – vanwege rooiproblemen op te natte grond – kwantitatief.

Binnen Europa is er verder afzet in de voor deze tijd van het jaar gebruikelijke kleine volumes. Eerst maakt men de uien uit eigen productie op. Gebrek aan vraag drukt de baalprijs naar 14 (grof) tot 15, hooguit 16 euro (middel) per 100 kilo.

Met wat betere prijzen af land en droog uit de schuur van een maand geleden nog in het achterhoofd hebben de meeste telers weinig trek in aanbieden van uien. Wat echt weg moet vanwege een iets mindere kwaliteit drukt daarom vooral op de onderzijde van de noteringen, zoals die van de beurs Emmeloord.

Over koprot is in een eerder stadium bericht. Het heeft zeker nog niet tot onoverkomelijke problemen geleid. Dit heeft wel wat meer impact gekregen op de handel in rode uien. Hier zagen we eerst prijsdaling vanwege extra aanbod, gevolgd door stijgend prijspeil omdat goede kwaliteit rode uien nu schaarser wordt. De markt voor biologische uien is nog rustig, bij redelijk prijspeil. Dat kan nog verbeteren dankzij goede vraag in het Verenigd Koninkrijk.

Prognose: stabiele prijzen.

Beheer
WP Admin