AkkerbouwMarktanalyse

Suikerprijs zakt naar 500 dollar

De suikerprijs op de termijnmarkt in Londen zakt nog net niet onder de grens van 500 dollar per ton.

Vorige week zakte de notering van het eerstaflopende termijncontract (maart) even onder de 510 dollar. Maar maandag sloot het maartcontract op ruim 523 dollar. De notering van het eerstaflopende termijncontract staat zo’n 100 dollar lager dan vorig jaar begin december. Het is sinds juni 2010 niet voorgekomen dat een suikercontract minder kostte dan 500 dollar.

De suikerprijs staat onder druk omdat de wereld dit seizoen meer produceert dan verbruikt. De International Sugar Organisation (ISO) verwacht dat de wereld dit seizoen 2012/2013 een record van 177,6 miljoen ton suiker produceert met een overschot van 6,2 miljoen ton. Andere analisten verwachten zelfs een overschot van zo’n 9 miljoen ton. Ook voor volgend seizoen verwacht de ISO een grote suikerproductie.

Voor Brazilië verwachten analisten een recordoogst. Dat effect drukt de prijs, ondanks dat Brazilië van plan is om de bijmengverplichting met ethanol te verhogen van 20 naar 25 procent. Dan wordt meer suiker omgezet in ethanol, waardoor minder beschikbaar komt voor de wereldmarkt.

Ook Oekraïne produceert meer suiker. Daar is per hectare zo’n 9 procent meer geoogst dan vorig jaar. Daar staat tegenover dat de suikerproductie in India daalt. Doordat suiker minder opbrengt schakelen akkerbouwers daar over op andere gewassen met een hoger saldo. India exporteerde de laatste jaren suiker. Dit seizoen is India een netto-importeur geworden. India is de grootste suikerverbruiker in de wereld.

Prognose: prijs staat onder druk.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin