AkkerbouwMarktanalyse

Suikerprijs stijgt minder hard dan graanprijs

De suikerprijs op de termijnmarkt in Londen is sinds begin juni met 12 procent gestegen. De stijging is minder fors dan de prijsstijgingen bij mais en tarwe. Dat komt omdat de Verenigde Staten wel een hele grote producent van tarwe en mais zijn, maar voor suiker een minder belangrijke rol spelen op de wereldmarkt.

Toch heeft de droogte in de VS invloed op de suikerprijs. Doordat de VS veel minder mais produceren, verwachten analisten dat de Amerikaanse ethanol te duur wordt. Daardoor gaat Brazilië meer suiker verwerken tot ethanol. Er komt minder suiker beschikbaar voor de export en dat drijft de suikerprijs op.

Toch is de suikerprijs de laatste twee weken wat gedaald. Dat komt omdat Thailand veel suiker oogst. De Thaise autoriteiten staan een extra export toe van 100.000 ton suiker waardoor Thailand dit jaar een recordhoeveelheid van 7,9 miljoen ton suiker zal verkopen op de wereldmarkt. Thailand is na Brazilië de grootste suikerexporteur ter wereld.

Bovendien is het droog weer geworden in Brazilië. Daar werd de oogst wekenlang vertraagd door overvloedige regenval. En door de regen daalde het suikergehalte in het riet.

Dat de suikerprijs niet verder daalt komt niet alleen door de droogte in de VS en het ethanoleffect dat daardoor ontstaat. Ook in India, de grootste suikerverbruiker ter wereld, is het droog, waardoor het land minder suiker produceert.

Prognose: prijs blijft stabiel.

Beheer
WP Admin