AkkerbouwMarktanalyse

Suikerprijs daalt verder door grote productie

De suikerprijs daalde vorige week op de termijnmarkt in Londen. Het termijncontract dat afloopt in december sloot afgelopen maandag op $567,80 per ton witsuiker. Vorige week maandag lag de slotnotering op $575,50.

Vorig jaar rond deze tijd begon een prijsdaling van suiker die nog steeds aanhoudt. Na de jarenlange tekorten op de suikermarkt werd duidelijk dat de wereld het komende seizoen meer suiker zou produceren dan in de voorgaande seizoenen. Op 13 juli 2011 piekte het eerst aflopende suikercontract in Londen op een recordprijs van $876,30. Eind juli zakte de suikerprijs onder de 800 dollar. Half september vorig jaar werd de grens van 700 dollar geslecht. Tot half april dit jaar bleef de suikerprijs meestal boven de 600 dollar. Daarna zakte die daar onder. Alleen in juli kwam de prijs tijdelijk even boven de 600 dollar.

Brazilië, India, China, Rusland, Pakistan, Thailand en de EU produceren veel suiker. India produceert weliswaar minder dan vorig seizoen door de relatief droge moessonperiode, maar kan nog altijd veel suiker exporteren. Rusland verwacht voor het tweede achtereenvolgende jaar een zeer grote suikerproductie.

De Rabobank verwacht dat de wereld dit seizoen, dat afloopt op 1 oktober, 8,4 miljoen méér ruwe suiker produceert dan verbruikt. Voor  het volgende seizoen 2012/2013 houdt de wereld zo’n 5,2 miljoen ton ruwe suiker over. Veel andere analisten gaan ook uit van productieoverschotten en daardoor druk op de suikerprijs. De Britse zakenbank Standard Chartered verwacht als één van de weinige analisten een stijging van de suikerprijs omdat de productie wordt overschat.

Prognose: de prijs staat onder druk.

Beheer
WP Admin