AkkerbouwMarktanalyse

Stemming op de uienmarkt iets rustiger

De uienhandel staat er totaal anders voor dan vorig jaar rond deze tijd, toen al in de af land periode de prijzen naar een dieptepunt zakten. In de eerste tien weken van het seizoen, van begin juli tot en met half september, is er een hoeveelheid van ruim 172.000 ton uitgevoerd. Dat is net zoveel als in het topseizoen 2009/’10.

De trekker is noord-west Afrika, met een hoofdrol voor het daar centraal gelegen Senegal met zijn belangrijke havenstad Dakar. Deze week is nog net de laatste levering mogelijk geweest voor de extra vraag in die regio vanwege het islamitische Offerfeest (ook wel ‘Tabaski’). Daarna zal deze markt minder uien vragen. Binnen Europa is het Verenigd Koninkrijk de voornaamste bestemming. In het begin van de rooiperiode eind september is de animo van de Britten even iets bekoeld, maar als gevolg van aanhoudende regenoverlast – overigens een probleem voor alle oogsten daar – kan er te weinig uit eigen productie aangevoerd worden op de Britse markt.

In de afgelopen week zijn volgens bureau Uien.info de indicatieve baalprijzen niet gestegen. Verwerkers en sorteerders hebben moeite om de gestegen telersprijzen voor droog uit de schuur geleverde uien door te berekenen. Ze hebben voldoende werkvoorraad, de export zou nog mogen groeien voor de beste balans met de beschikbare volumes en sorteercapaciteit. De marktstemming is gewijzigd van vast in prijshoudend.

Prognose: prijs stabiel.

Beheer
WP Admin