AkkerbouwMarktanalyse

Stabielere markt voor fritesgeschikt

Op de termijnmarkt voor industrieaardappelen Eurex in Frankfurt was er deze week extra activiteit vanwege de afronding van het aprilcontract. Vrijdag wordt de laatste cash settlementprijs bekend gemaakt die hiervoor nog dient als referentie.

Vanwege veldwerkzaamheden is er weinig aanbod, ook spelen eerder verkochte partijen mee. Er is flink ingeslagen in de verwachting van prijsstijgingen. Toch zijn nog niet alle verwerkers en andere kopers ingedekt voor hun productie tot het einde van het seizoen in juli. Dat geldt althans vooral België. Verwerkers, in zowel Nederland als België, moeten rekening houden met een latere start van de vroege teelt.

De export, die begin maart een extra impuls kreeg door meer vraag vanuit Zuid-Europa, verloopt momenteel rustig. Ook gaat er minder naar Polen, dat vooral in maart veel Nederlandse aardappelen (14.000 ton) heeft afgenomen.

De Belgische PCA-notering stelde verrassend naar beneden bij, maar had dan ook een grote sprong achter de rug in de voorgaande week, evenals Belgapom. De markt komt in een stabielere fase en is goed prijshoudend.

Prognose: prijshoudend

Beheer
WP Admin