RundveeMarktanalyse

Stabiele prijs bij zeer rustige handel

De handel in slachtkoeien is maandagochtend zeer rustig verlopen in Bunnik. De aanvoer lag ongeveer gelijk aan die van vorige week en de prijs noteert stabiel.

 

Oorzaak van de zeer rustige handel is de grote aanvoer van slachtkoeien bij de slachterijen. Handelaren hebben daardoor niet veel haast om koeien te kopen en kijken rustig rond op de markt voordat er overgegaan wordt tot handel.

In week 38 zijn er bijna 13.000 koeien geslacht, dit is sinds begin 2011 niet meer voorgekomen. In totaal zijn er dit jaar 339.884 runderen geslacht. Dit is een daling van 7 procent ten opzichte van het aantal slachtingen van vorig jaar. De achterstand wordt rap kleiner, in het voorjaar lag het aantal slachtingen nog 11 procent achter op vorig jaar. Met de grote aantallen uitgeproduceerde melkkoeien die nu worden aangeboden zal de achterstand in de komende weken nog verder dalen.

Een worstkoe eerste kwaliteit brengt maximaal €2,30 per kilo geslacht gewicht op. Vorig jaar lag de prijs per kilo wel 50 cent hoger dan nu. Met een geslacht gewicht van 200 kilo brengt eenzelfde koe nu 100 euro minder op dan vorig jaar. Ook een O-kwaliteit koe is flink in prijs gedaald en kost met 3 euro per kilo 45 cent minder dan vorig jaar op.

Prognose: stabiel.

Beheer
WP Admin