AkkerbouwMarktanalyse

Speculanten voeden de graanprijzen

De graannoteringen op de wereldmarkt gingen deze week eerst weer flink in de plus. Later volgde toch nog enigszins een afvlakking van de opgaande lijn. De graanprijzen in landen als Argentinië, Australië, Canada en zeker ook de VS lijken de weg naar boven voornamelijk te hebben voortgezet door toedoen van speculanten. Andere logische oorzaken voor de stijging zijn namelijk niet echt voorhanden. Zo gaat de wereldvoedselorganisatie FAO voor eind juni 2010 uit van een graanvoorraad van 509 miljoen ton, de grootste voorraad in de laatste zeven jaar. En ook de International Grains Council (IGC) voorziet op het eind van dit seizoen een grotere wereldgraanvoorraad.
Dichter bij huis gingen ook in Europa de meeste graannoteringen met enkele euro’s omhoog. Alleen in Frankrijk daalden ze licht. Op de beurzen in eigen land louter stabiele tot licht stijgende noteringen, plussen variërend van €0,50 (voergerst Groningen) tot €2,00 (maaltarwe Middenmeer). Aan de aanbodzijde zijn de boeren nu niet echt bereid tot zaken doen. Vanwege de prijsstijgingen van de laatste weken lijkt bij de aanbieders de verwachting overeind te blijven dat de prijzen nog wel eens verder zouden kunnen oplopen.
In de handel lijkt evenals vorig jaar rond deze tijd de rustige periode voor kerst al te zijn aangebroken. De verwerkers hebben hun boodschappen voor december-januari gedaan. Voor januari-juni liggen de handelsprijzen op €135 (tarwe), €117 (gerst) en €146 (mais). Voor september-december liggen ze respectievelijk op €140, €122 en €152.

Prognose

Stabiel

Kom naar de gratis studiedag over mais op 16 september in Venray. Volg workshops, bekijk demo’s, ga langs bij verschillende stands en bezoek de machinestraat om kennis op te doen voor jouw snijmaisteelt. Bekijk het hele programma en meld je aan.

Beheer
WP Admin