RundveeMarktanalyse

Spanning en opluchting dicht naast elkaar op zuivelmarkt

Spanning en opluchting zitten soms dicht naast elkaar op de internationale zuivelmarkt. Opluchting is er nu de Amerikaanse overheid weer open gaat, internationale financiële markten niet stokken en im- en export van onder meer zuivel naar en van de Verenigde Staten weer mogelijk is.

De dollarkoers zit de Europese export wel iets tegen.

Spanning is er op de zuivelmarkt over de oplopende melkproductie. Vooralsnog zijn er geen tekens dat deze meerproductie leidt tot dalende prijzen. Dat is omdat er vrijwel nog nergens voorraden liggen. Bovendien kopen de industriële klanten nog steeds mondjesmaat voor langere termijn. Toch kan het sentiment op de zuivelmarkt snel genoeg omslaan, zo weten handelaren. Dan is er voor wat betreft Nederland nog de spanning over wat Rusland gaat doen met de Nederlandse kaasexport. Gaat de Russische inspectiedienst Nederlandse kaasbedrijven hard aanpakken, of zal het allemaal meevallen? Rusland is vaak grillig, maar exporteurs wijzen er op dat Rusland met de Olympische spelen in Sotsji in aantocht geen lage winkelschappen wil hebben. Misschien dat Rosselkhoznadzor (de Russische NVWA) een paar bedrijven beperkingen zal opleggen.

De roomhandel voelt indirect wel de gevolgen van de Russische grillen. Anderhalve week geleden sloot Rusland de grens voor Litouwse zuivelproducten. Daardoor stagneerde een hele karavaan melkvetproducten richting Rusland. Deze producten komen nu op de Duitse en Zuid-Europese markt, waardoor de roomprijs ook in Nederland zakt. Toch is ruim 5.100 euro per ton nog steeds een goede roomprijs.

De spotmarkt voor rauwe melk is erg rustig. Er is vrijwel geen aanbod, want grote bedrijven verwerken bijna alle melk zelf. De prijzen zijn stabiel.

Prognose: stabiele markt.

Beheer
WP Admin