AkkerbouwMarktanalyse

Soja sleept koolzaadprijs mee omlaag

De daling van de sojaprijs sleept de koolzaadprijs mee omlaag. Het oktobercontract op de termijnmarkt in Parijs verloor maandag €12,25 en zakte naar €507,25 per ton. De koolzaadnotering bereikt daarmee de laagste stand sinds begin augustus.

Dinsdag verloor het koolzaadcontract nog eens ruim 3 euro. Het HPA verhoogde dinsdag de koolzaadnotering met 10 euro naar 515 euro. Daar is de daling van begin deze week nog niet in verrekend.

De koolzaadprijs werd tot deze week ondersteund door de almaar stijgende sojaprijs. Bovendien oogsten de EU, Oekraïne en China minder koolzaad. Ook Canada en Australië lijken minder koolzaad van de akkers te halen.

Maar maandag kwam er de klad in doordat de sojaprijs kelderde. De prijzen van koolzaad en sojabonen beïnvloeden elkaar omdat beide gewassen plantaardige olie produceren. De sojaprijs daalde dinsdag op de termijnmarkt in Chicago met 70 dollarcent per bushel (20 euro per ton). Dat is limit-down, de maximale prijsdaling die de beursregels toestaan op één dag. Dinsdag zakte de sojaprijs verder gedurende de handelsdag.

De sojaoogst verloopt voorspoedig in de VS. Daardoor is veel soja beschikbaar, hetgeen de prijs drukt. Bovendien vallen de hectareopbrengsten mee, waardoor de VS meer sojabonen oogst dan verwacht. Door deze berichten daalt de sojaprijs in Chicago. Speculanten zien dat als een goed moment om de opgebouwde winsten te verzilveren.

Op 4 september noteerde het eerstaflopende termijncontract voor soja nog een recordpirjs van $ 17,948 per bushel (505 euro per ton). Dinsdagmiddag werd het novembercontract verhandeld voor $16,34 per bushel (459 euro per ton).

Prognose: markt is onzeker

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin