AkkerbouwMarktanalyse

Soja en mais goedkoper, tarwe duurder

Soja en mais werden goedkoper op de termijnmarkt in Chicago. De tarweprijs profiteerde van berichten over droogte in Australië en regen in Argentinië.

De sojaprijs daalde op de termijnmarkt in Chicago, na de recordprijzen die begin vorige week nog voor de bonen werden betaald. Het septembercontract op de termijnmartk in Chicago sloot vrijdag op $17,316 (€13,53) per bushel. Dat is een daling van 1,9 procent in één week. China koopt minder soja in de VS vanwege de hoge prijs. Ook de maisprijs moest wat inleveren in Chicago, namelijk 0,9 procent. Tarwe werd 1,6 procent duurder.

Op de termijnmarkt in Parijs werden tarwe en mais iets duurder. Het novembercontract voor tarwe sloot vrijdag op 265 euro per ton. Dat is €1,25 meer dan op vrijdag de week er voor. Het novembercontract noteert sinds half augustus boven de 260 euro per ton. Mais werd in één week ook €1,25 duurder en sloot vrijdag op €255,25. De maisnotering voor het novembercontract staat sinds half augustus boven de 250 euro per ton.

De maisprijs in de EU wordt ondersteund doordat veel lidstaten minder mais produceren door droogte. De tarweprijs kreeg eind vorige week een duw omhoog omdat analisten de oogstverwachtingen voor Australië en Argentinië verlaagden. In Australië kampen de graantelers met droogte. In Argentinië is al meer dan 10 miljoen hectare gewassen beschadigd door overvloedige regen. Daar komt bij dat Canada minder tarwe gaat exporteren door de kleinere oogst. En ook Algerije, één van de grootste importeurs ter wereld, haalt minder tarwe van de akkers.

Woensdag publiceert het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) een nieuwe prognose voor graan en soja. Analisten verwachten dat het USDA de sojaproductie van de VS gaat verlagen omdat de regen te weinig soelaas biedt voor de door droogte getroffen soja.

De graanmarkt wacht verder af wat Rusland gaat doen. Het land produceert dit jaar veel minder tarwe, maar blijft flink leveren aan buitenlandse afnemers. Analisten verwachten dat Rusland dit exporttempo niet lang volhoudt. Ook Oekraïne en Kazachstan hebben minder dit jaar tarwe beschikbaar. Zodra de tarwestoom opdroogt vanuit de Zwarte Zee regio, dan is er ruimte voor een verdere prijsstijging. Zeker omdat de tarwe op het zuidelijk halfrond last heeft van slecht weer.

Beheer
WP Admin