RundveeMarktanalyse

Slinkend aanbod kalveren stuwt prijzen

De aanvoer van nuchtere kalveren op de kalvermarkt in Purmerend lag vandaag met 457 dieren flink onder het niveau van vorige week (527 kalveren).

Het aanbod is vooral afgenomen bij de zwartbonte kalveren en bij de vleeskalveren.

De verwachting aan het begin van de markt was dat de prijzen zouden dalen of stabiel zouden blijven. Het kleinere aanbod gooide echter roet in het eten van de kopers en zorgde ervoor dat de prijs over bijna de gehele linie met 5 euro steeg. De prijs van zwartbonte stierkalveren van tweede en derde kwaliteit steeg zelfs met 10 euro. De minimumprijs voor stierkalveren met 50 procent Belgisch Witblauw van tweede kwaliteit is gestegen met 25 euro. Hiermee ligt het prijsbereik van 225 tot 255 euro.

Voor een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit werd maximaal 160 euro betaald en voor tweede kwaliteit maximaal 120 euro. Bij de roodbonte stierkalveren werd 155 tot 195 euro betaald.

De afzet van het blanke kalfsvlees verloopt momenteel moeilijk en is onderhevig aan lage prijzen. De marges voor de integraties en vrije mesters komen hiermee nog meer onder druk te staan. De verwachting is dat de aanvoer van kalveren weer wat gaat toenemen en dat de prijzen stabiliseren.

Prognose: prijshoudend.

Beheer
WP Admin