AkkerbouwMarktanalyse

Senegal lijkt rijp voor uienimport

Tussen de buien door wordt al een redelijke hoeveelheid plantuien geoogst.

Aan de andere kant begint nu ook de vraag wat meer op gang te komen. Als het even meezit, komt binnen enkele dagen ook Senegal aan de markt.

De afzet naar Senegal kan een flinke boost geven aan de afzet. Want het West-Afrikaanse land is de afgelopen jaren de grootste klant van Nederlandse uien gebleken. Onlangs kondigde het land nog aan de grens zo veel mogelijk te sluiten voor de import van uien. Het probleem is echter dat de lokale productie op dit moment veel te klein is om aan de vraag te voldoen. Hierdoor zijn de uienprijzen in Senegal gestegen tot ruim boven 1 euro per kilo.

Het prijsniveau op dit moment lokt ook meer vraag uit. Het plantuienseizoen is begonnen op een prijsniveau van zo’n 30 cent per kilo in de baal. Daarna is de prijs gedaald naar zo’n 19 tot 20 cent per kilo op dit moment. Het risico dat met name afnemers op verre bestemmingen lopen op prijsdalingen is daarmee kleiner geworden en dus durven ze wat meer te gaan kopen. Hierdoor neemt de vraag wat toe.

Van afnemers in omliggende landen is vooralsnog niet veel vraag te verwachten. Duitsland en Frankrijk worden ruimschoots voorzien door lokale productie van allerlei soorten en maten uien.

De telersprijzen zijn inmiddels gedaald tot rond de 10 cent voor levering af land. Uit de schuur geleverd brengen de uien een paar cent meer op.

Prognose: stabilisering van prijzen.

Beheer
WP Admin