AkkerbouwMarktanalyse

Seizoen beter van start dan vorig jaar

Het zaaiuienseizoen is beter begonnen dan vorig jaar. De beurs in Goes noteerde dinsdag voor het eerst af land zaaiuien voor 10 tot 11 euro per 100 kilo. Dat is een heel wat betere start dan vorig seizoen, dat erg slecht is verlopen voor de telers.

De export van uien loopt goed. Er is een brede vraag vanuit het Verre Oosten en Zuid-Amerika. Senegal heeft de grens ook weer geopend voor uien uit het buitenland. Het feit dat zo’n grote importeur in Nederland uien koopt, legt een stevige bodem in de markt. Marktkenners verwachten dat de export de komende weken goed op peil blijft.

Voor telers is het verder prettig dat de uien een stuk beter van kwaliteit zijn dan vorig jaar. Ook dat bevordert de exportmogelijkheden. Volgens Ui-info is het opvallend dat nu weinig speculantenkoop op de uienmarkt is waar te nemen. Het afgelopen seizoen moesten veel uientelers op zoek naar alternatieve opslagruimte om de overvloedige uienoogst te kunnen bergen. Nu zijn veel telers ‘vast’ gestemd en niet makkelijk te bewegen uien in handen te geven.

In Duitsland is een prijzenslag ontstaan tussen supermarkten over uien. Dat drukt de prijs enorm. Duitsland heeft geen alternatieven in de export zoals Nederland dat heeft. In Duitsland liggen de baalprijzen rond de 12 cent in Nederland zo’n 18 cent.

Nederlandse verwerkers kopen dan ook uien in Duitsland omdat het daar goedkoper is.

Prognose: de prijs stijgt.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin