AkkerbouwMarktanalyse

Rustige markt voor de plantuien

Plantuien moeten deze dagen de markt maken in Nederland. In het zuiden kunnen ze echter vanwege de vele neerslag nauwelijks tot niet worden binnengehaald.

Er is daardoor weinig aanbod, omdat ook in de voorgaande weken niet volop kon worden gerooid. Overigens is er ook weinig vraag naar de verse plantuien. Dat lijkt geen incidentele zaak. In de omliggende Europese landen zijn steeds meer eigen uien beschikbaar voor de levensmiddelenhandel (supermarkt), de voornaamste bestemming. Daarnaast werpt Oostenrijk zich op als concurrerende leverancier. De baalprijs schommelt en ligt ergens in de range 25 tot 28 euro voor volgende week. Dat wil zeggen, voor degene die uien heeft. Wat nu gerooid wordt heeft zeker een week nodig om klaar te zijn voor de verkoop. Het hangt dus helemaal van de droogcapaciteit van de verwerker/verpakker af. Af teler is de prijs bij direct rooien 15 tot 16 euro. Uien van percelen die later (maar wel binnen twee weken) gerooid worden doen 12 tot 13 euro, maar dat is slechts een indicatie. Het valt namelijk te verwachten dat zodra het weer verbetert ook het aanbod meteen flink groeit, met consequenties voor het prijspeil.

Export van zaaiuien oogst 2011 is er ook nog, beperkt. Voornaamste bestemmingen in de laatste periode van het seizoen zijn het Verenigd Koninkrijk, West-Afrika (Mauritanië, Ivoorkust) en industriële verwerkers in onder andere Polen.

Prognose: net prijshoudend

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin