Foto: Bart Nijs AlgemeenMarktanalyse

Rustige handel in schapen en lammeren

De handel in schapen en lammeren is dinsdagochtend op de veemarkt in Leeuwarden rustig verlopen. Er werden 944 schapen en lammeren aangeboden.

De ooilammeren werden dinsdagochtend wel wat vlotter verkocht dan een week geleden. Het aanbod van de ooilammeren is niet al te groot, waardoor de kopers bereid zijn iets meer voor de dieren te betalen. De notering van de ooilammeren bleef wel stabiel, maar gemiddeld werd er wat meer betaald. De ooilammeren noteren tot maximaal €97,50 per lam.

De handel in de ramlammeren verliep moeizaam bij een stabiele prijs van maximaal €125 per lam. Ook bij de slachtschapen verliep de afzet rustig, en ook daar bleef de prijs stabiel. De slachtschapen brengen maximaal €120 per schaap op.

Voor de komende maanden wordt er geen grote verbetering voor de handel in lammeren verwacht. Het aanbod van Engelse lammeren zal weliswaar wel wat afnemen, maar er zijn in Frankrijk nu veel zuiglammeren beschikbaar, waardoor de vraag vanuit daar ook niet snel zal oplopen. Voor de schapenhouders die in de zomer weidelammeren hebben aangekocht is dit een tegenvaller. De lammeren brengen nu net zoveel op als ze in de zomer hebben gekost.

Prognose: stabiele prijzen.

RundveeMarktanalyse

Rustige handel in schapen en lammeren

De handel in schapen en lammeren is dinsdagochtend rustig verlopen. De prijzen noteren over de gehele linie stabiel.

Het aanbod van lammeren voor het offerfeest begint op gang te komen. Hier en daar worden al wat koppels verkocht. De publiciteit over te hoge prijzen en een aantal boycots van moslimorganisaties zorgt er wel voor dat schapenhandelaren afwachten met het aanbieden van de dieren. De vraag naar lamsvlees kan dit jaar terugvallen door de boycots. Als dat het geval is zal de handel rustig verlopen. Blijft de vraag goed dan zal pas in de laatste week voor het offerfeest (15 tot 17 oktober) inzichtelijk zijn of er voldoende lammeren slachtrijp zijn. Een ramlam zwaarder dan 25 kilo kost maximaal 128 euro, vorig jaar was dit in dezelfde periode nog 140 euro.

Het aanbod van slachtschapen was dinsdag klein en de dieren werden weer wat beter verkocht dan vorige week. Een slachtschaap eerste kwaliteit brengt maximaal 110 euro op.

Prognose: stabiel

Beheer
WP Admin