AkkerbouwMarktanalyse

Run op fritesgeschikte aardappel

De prijzen voor fritesgeschikte aardappelen schieten omhoog. In drie weken tijd heeft Belgapom zijn notering zien verdubbelen naar €25 per 100 kilo Bintje. En Bintje is nog maar de basis van de meeste noteringen. Zo tekende telersvereniging VTA vrijdag voor frites prijzen van €25 tot €30, gemiddeld €4 meer dan de week ervoor. Voorafgaand daaraan was bij de telersbeurzen in Goes en Emmeloord de stemming vergelijkbaar: muurvast. Nieuw ingekochte aardappelen voor directe levering worden dan ook letterlijk per direct opgeladen en afgevoerd.
De oorzaak is tweeërlei: het weer werkt nog niet mee aan vroegtijdige beschikbaarheid van de eerste nieuwe aardappelen, en de voorraad raakt op.
In volume was de hoofdoogst 2010 al kleiner dan die van ’09. Daar komt bij dat de verwerkers meer grondstof nodig hebben gehad om tot de benodigde kilo’s eindproduct te komen, vanwege de mindere kwaliteit. Vanaf juli 2010 tot en met april ’11 heeft de Nederlandse aardappelindustrie 3,5 % oftewel 97.900 ton meer aardappelen verwerkt dan in de vergelijkbare periode van het seizoen ervoor. Dat leverde maar 0,6 % (8.900 ton) meer voorgebakken frites en andere producten op.
De aardappelbalans (export minus import) geeft over dezelfde periode een positief exportsaldo te zien van 104.500 ton, hoofdzakelijk te danken aan extreem gestegen export (verzesvoudigd) naar Rusland.
Al met al was er tot en met april al ruim 200.000 ton meer opgesoupeerd van de hoofdoogst dan vorig jaar. Dat is weliswaar niet uitsluitend fritesgeschikt, maar staat in volume gelijk aan drie weken grondstof voor de industrie.

Prognose: Prijs stijgt.

Beheer
WP Admin