AkkerbouwMarktanalyse

Ruimer aanbod drukt uienprijs

De oogst van uien is afgelopen week goed op gang gekomen. Meer aanbod af land resulteerde in lagere telersprijzen. Door het natte weer was het voorgaande week voor de handel moeilijker om aan uien te komen. Nu het aanbod af land is toegenomen, blijft de handel afwachtend.

Verwerkers nemen voornamelijk aangeboden restanten en contractuele verplichtingen aan. Dit resulteerde in dalende prijzen. De regionale beursnoteringen in Goes, Middenmeer en Emmeloord hebben afgelopen week lager genoteerd.

Begin van de week lag nog 70 procent van de uien op het land. Met het aanhoudend droge weer is de verwachting dat eind van de week 70 procent van het land af is. De opbrengsten zijn tot dusver heel erg wisselend. Er zijn veel percelen waar 60 à 70 ton per hectare van het land afkomt, maar er zijn ook akkers waar 90 ton vanaf komt. Met name van de percelen die wat langer groen zijn gebleven, komen mooie hoeveelheden af. Aan de andere kant zijn er ook percelen waar de opbrengst blijft steken op 50 ton per hectare.

Export van de Nederlandse uien concentreert zich deze week op Afrika en Azië. Nederlandse uien hebben de afgelopen weken door misoogsten in de wereld gaten kunnen opvullen. Op het moment is het wat rustiger voor dit soort incidentele partijen.

Prognose: Rustige handel.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden