RundveeMarktanalyse

Prijzig ruwvoer iets goedkoper

Zowel tarwe- als gerststro kosten momenteel 180 tot 190 euro per ton, voor zover het nog beschikbaar is. Pas over een week of vier is de eerste aanvoer van nieuwe oogst stro te verwachten.

Luzerne nieuwe oogst is er van 275 tot 290 euro, of meer voor de hoogste kwaliteit van Nederlandse oorsprong. De verkrijgbaarheid is goed.

Oud weidehooi is weliswaar nog maar beperkt leverbaar, maar ook minder gevraagd en zakte de afgelopen week wat, naar zo’n 220 euro. Voor nieuw weidehooi is de prijs eveneens verlaagd, naar 190 euro. De ruwvoerpositie van veel melkveehouders is na de eerste snede gras een stuk opgeknapt. Over de kwaliteit valt nog geen definitief uitsluitsel te geven, maar met de hoeveelheden zit het bij de boeren wel goed. Menigeen meldt dat de eerste snede van dit seizoen minstens zoveel heeft opgeleverd als vorig jaar de eerste en tweede snee samen.

De afzet van bietenperspulp is matig, de prijs is in de afgelopen week niet veranderd en lijkt stabiel.

Bierbostel is onveranderd gewild bij de melkveehouders en goed beschikbaar. De aanvoer van de volop producerende brouwerijen is ruim, maar onder invloed van de zo dure soja kan de prijs in de benen blijven. Tarwegistconcentraat is vrij beperkt leverbaar en wel goed gevraagd, zoals alle eiwit- en energierijke producten in het rantsoen. Er is verschil in kwaliteit en prijs. De top ligt bij €2,60 per ton per procent droge stof.

Prognose: stabiele prijzen.

Beheer
WP Admin