AkkerbouwMarktanalyse

Prijzen soja en graan stijgen

De prijzen voor graan en sojabonen stegen woensdag op de termijnmarkten in Parijs en Chicago.

Er duiken alarmerende berichten op uit Argentinië. Daar regende het begin deze week zo hard dat akkers veranderden in moerassen. Daar kan voorlopig geen mais of soja worden gezaaid. En het is de vraag in hoeverre de al gezaaide mais, soja en de opgroeiende tarwe deze regen overleven.

Argentinië is een grote exporteur van de drie gewassen. Ook in Brazilië vertraagt regen de inzaai van mais en soja.

De verbruikers hadden gehoopt dat Zuid-Amerika extra veel graan en soja zouden produceren. Want op Australië rekent men eigenlijk niet meer. Dat land gaat straks minder tarwe oogsten door droogte in het westen van het land. De productie in de VS en de landen rond de Zwarte Zee is dit jaar fors tegen gevallen door droogte.

De noteringen op de termijnmarkten daalden maandag en dinsdag nog. Maar woensdag kwam er flink wat bij gedurende de handelsdag.

De beslissing van Oekraïne om de export van tarwe rond 15 november te verbieden wordt nu weer ontkend door het ministerie van landbouw. Maar veel invloed zal het niet hebben op de tarweprijs. Oekraïne en Rusland zullen niet veel meer leveren aan de wereldmarkt.

Op de fysieke markten stijgen de noteringen ook. Voor de korte termijn levering is dat een beetje, maar voor de langere termijn worden hogere prijzen gevraagd. Ook het HPA verhoogde deze week de noteringen. Voertarwe werd €4,50 duurder, gerst €8,25 en mais 4 euro. De beurs in Middenmeer noteert 3 euro hoger voor voertarwe en de gerstprijs stijgt 3 euro. Voor de oogst van 2013 noteert Middenmeer nu al 203 euro per ton. Dat is 5 euro meer dan vorige week.

Prognose: markt wordt vaster.

Beheer
WP Admin