RundveeMarktanalyse

Prijzen rauwe melk rijzen opeens de pan uit

Het meest spectaculaire nieuws vanaf de zuivelmarkt komt deze week van de spotmarkt voor rauwe melk. De prijzen op deze markt rijzen bijna letterlijk de pan uit, in heel Europa.

De ene handelaar noteert franco prijzen voor rauwe KKM-melk van 45 cent per kilo en meer, de andere is iets behoudender, maar ziet de melk ook nog weggaan voor 43 cent franco (43,5-44 cent af boerderij). Het zijn prijzen die de laatste jaren niet meer zijn voorgekomen.

Oorzaak is de terugvallende melkproductie en acute tekorten bij diverse bedrijven. De verhalen gaan dat sommige zuivelverwerkers door de krapte op de markt noodgedwongen minder uren produceren. Met de prijzen van spotmelk schieten ook de prijzen van melkconcentraat en room omhoog. Voor room wordt opeens ook 600 euro per ton meer betaald dan vorige week (4.400 tegen 3.800 eind vorige week).

De prijzen voor boter en vooral melkpoeders gingen minder hard omhoog, maar de Europese botermarkt kreeg eind vorige week ook een extra ‘bodem’ doordat bekend werd dat de Duitse prijsvechter Aldi ook flink meer ging betalen.

De afzet van melkpoeders blijft momenteel vooral beperkt tot Europa, omdat de dollarkoers minder gunstig is geworden. Daardoor loopt ook de verkoop van mageremelkpoeder moeizamer. Vollemelkpoeder is nog steeds te duur voor de wereldmarkt.

De kaasmarkt trekt ondertussen verder aan en beweegt richt de €2,80 per kilo (Nederlandse foliekaas). De markt voor weipoeder is onrustig. Voor feed gaan de spotnoteringen op en neer, voor food-toepassingen stijgen de prijzen voortdurend verder. Het blijft voorlopig een plezierige markt voor de verkopers van zuivelproducten, maar omdat in de voorbije tijd ook langlopende contracten met grootgrutters en voedingsindustrie zijn gesloten tegen lage prijzen, stijgt de uitbetaalprijs voor de boer nog niet direct.

Prognose: stijgende prijzen.

Beheer
WP Admin