AkkerbouwMarktanalyse

Prijzen op fritesmarkt vinden basis rond 25 euro

De prijzen voor fritesgeschikte aardappelen variëren binnen de grote productiegebieden van Noordwest-Europa nog wel, maar de verschillen worden kleiner. Nog steeds beheerst de rooiproblematiek in hoge mate het marktbeeld.

De grote aanvoer af land van de aardappelen in vooral België en in minder mate Noord-Frankrijk, hebben geleid tot prijsdruk in die regio’s. Het lijkt wat vreemd, omdat de aardappelen maar met de grootste moeite gerooid kunnen worden, maar ze komen met zoveel grond naar boven dat ze gewassen moeten worden en vervolgens meteen verwerkt. Vanzelfsprekend ontvang je dan als (contract-) teler niet de allerhoogste prijs. Toch is in deze omstandigheid een notering van 20 euro per 100 kilo Bintjes nog redelijk. Uit de bijgetrokken noteringen van Belgapom en het Vlaams proefcentrum voor de aardappelteelt PCA blijkt dat het extra aanbod wel verminderd is.

Vergelijkbare ontwikkeling in Duitsland, waar veel extra aanbod af land in het Noorden zijn tol eiste, lag ten opzichte van België voor op schema. De Duitse fritesprijs is flink bijgetrokken de afgelopen week.

In Nederland zijn er volgens het prijsinformatiesysteem Agriprins tot en met donderdag geen transacties boven 25 euro. De beurs Emmeloord en Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) meldden beide een prijsrange van 24 tot 27 euro voor frites. Daarbij zat dus levering aan handel en aan buitenlandse afnemers. De exportmarkten beginnen zich nu ook meer te roeren. VTA kwam vrijdag op 23 tot 26 euro.

Voor de lange termijn legt de wetenschap dat er in Duitsland, Frankrijk en Zuid-Europa wordt gewerkte aan erg vroege teelt van de primeurs nog weinig gewicht in de schaal. Engeland stelt oogstprognose wegens voortmodderende rooiperikelen uit. Krap aanbod in het voorjaar is geen onwaarschijnlijkheid. De termijnmarkt tendeert al dagen vast, net boven de grens van 30 euro.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin