AkkerbouwMarktanalyse

Prijzen graan op hoog peil

De graanmarkt heeft een grillig verloop de laatste jaren maar blijft qua prijzen op een relatief hoog peil staan. In de loop van de eerste vier maanden van 2012 is de markt geleidelijk aan vaster geworden, met een piek begin mei.

Vervolgens ging de tendens wat neerwaarts, maar volgens de GOI-index, de graadmeter van de International Grains Council voor de stemming op de markt voor graan, rijst en soja, is er flink herstel. De graanindex is zelfs boven de hausse van mei gestegen. Dat komt hoofdzakelijk door de vooruitzichten op kleiner uitvallende oogsten dan een maand geleden nog werd verwacht. Soja trekt daarbij al vanaf januari de kar en daar komt nog weinig verandering in. Wel is nu ook de tarweprijs flink aan het stijgen. De consumptie groeit en de productie houdt daarmee geen gelijke tred. Vooral Rusland komt met naar beneden bijgestelde oogstprognoses, als gevolg van droogte.

Droogte in de maïsgebieden van de VS, de noordelijke staten van de ‘midwest’ zet deze week de termijnprijzen van de beurs in Chicago en in wat mindere mate die van Parijs op scherp. Van maandag op dinsdag alleen al stegen de termijnprijzen in Chicago met ca. 9 euro per ton. De droogte heeft meer naar het zuiden van de graangebieden VS ook effect op de gebieden waar na soja normaal gesproken tarwe wordt geteeld. In Kansas meet men tot 44 graden Celsius en zien de boeren af van zaaien, meldt de Franse graansite Agritel. Maandag brengt het Amerikaanse ministerie van landbouw rapport uit over de stand van de gewassen.

In Europa neigen de prijzen wat meer naar consolidatie, aan de vooravond van topoverleg over de toekomst van de euro.

Prognose: prijsstijging.

Beheer
WP Admin