RundveeMarktanalyse

Prijsdaling zuivelgrondstoffen versnelt

De prijzen voor veel zuivelgrondstoffen zijn de laatste week weer extra onder druk komen te staan. Dat is na een paar weken waarin het erop leek dat sprake was van enige stabilisatie. De prijzen gingen toen in ieder geval minder hard naar beneden dan kort voor Pasen.

Nu is de gedachte bij veel producenten en handelaren dat er snel wat positief nieuws moet komen, anders gaat de markt nog verder naar beneden. Zulk positief nieuws kan de Algerije-tender zijn, waarvoor zondag de laatste biedingen binnen moeten zijn. Daarna is het een week of twee, drie afwachten voordat duidelijk is of Europese partijen melkpoeder mogen leveren, of dat het Amerikanen of nog anderen zullen zijn. Ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen kunnen er in zo’n situatie veel toe doen. Zo kan het recente BSE-geval in Californië de verkoopkansen in Algerije zomaar bederven. Indonesië sloot de grenzen voor Amerikaans rundvlees al en ook Koreaanse bedrijven reageren geschrokken. Voor Europese exporteurs kan het een kans zijn.

Loopt de EU de Algerije-order mis, dan is interventie plots een heel stuk dichterbij. De prijzen voor magere melkpoeder en vooral boter zijn al tijden slecht. Toch blijft interventie nog een soort taboe-woord.

De kaasprijzen staan ook verder onder druk. Foliekaas brengt nog zo’n € 2,75 per kilo op, maar cheddar, een product met een hoger drogestofgehalte, is al goedkoper dan Goudse en Edammer foliekaas. Dat kan moeilijk zo blijven. Alleen de prijzen voor veevoer-zuivel trekken iets aan.

Prognose: verdere prijsdruk.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin