AkkerbouwMarktanalyse

Prijs van koolzaad loopt op

De prijs van koolzaad stijgt deze week op de termijnmarkt in Parijs. Vorige week werd koolzaad juist goedkoper omdat de prijs van sojabonen sinds begin mei aan het dalen is.

Maar ook soja werd maandag duurder op de termijnmarkt in Chicago. Het augustuscontract voor koolzaad noteerde die dag in Parijs 469 euro per ton. Dat is 11 euro meer dan halverwege vorige week.

De koolzaadprijs stijgt omdat de EU, Oekraïne en China minder koolzaad produceren dan aanvankelijk gedacht. De Rabobank heeft de oogstprognose voor de drie landen samen met 2,4 miljoen ton verlaagd. Daar staat tegenover dat Canada en Australië veel meer koolzaad gaan produceren. Alhoewel de verwachting voor Australië erg vroeg is, omdat het winterkoolzaad daar net is gezaaid en het groeiseizoen nog moet beginnen. Canada en Australië moeten beide een recordoogst realiseren om de productiedalingen elders in de wereld te compenseren.

De prijsstijging bij koolzaad wordt ondersteund omdat de wereld dit seizoen minder sojabonen heeft geproduceerd dan vorig seizoen. De markt voor oliehoudende zaden blijft dit seizoen erg krap. Gezien de grote vraag naar oliehoudende zaden is de verwachting dat de koolzaadprijs verder kan stijgen. De Rabobank stelt dat de productiedaling nog niet volledig in de prijs van koolzaad en sojabonen is verwerkt.

De EU oogst dit jaar de laagste hoeveelheid koolzaad in zes jaar. Dat komt vooral doordat veel koolzaad is uitgewinterd. In Polen, de vierde koolzaadproducent in de EU, ging zelfs een kwart van het areaal winterkoolzaad verloren. In Roemenië en Bulgarije is zelfs meer dan de helft van het areaal uitgewinterd.

Prognose: de prijs stijgt.

Beheer
WP Admin