Foto: Jan Willem Schouten RundveeMarktanalyse

Prijs slachtkoeien onder druk

De prijs van slachtkoeien staat ook deze week onder druk. Het aanbod van koeien die naar de slacht moeten blijft groot.

Dit valt deze week samen met een kleinere slachtcapaciteit. Een lagere personeelsbezetting is de oorzaak van de kleinere capaciteit.

Het aantal slachtingen is in week 50 weer verder opgelopen. Er werden 14.699 runderen geslacht; dit zijn er ruim 3.000 meer dan in dezelfde week van vorig jaar. In totaal zijn dit jaar tot en met week 50 ruim 578.000 runderen geslacht, 106.000 meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Verwacht wordt dat het aanbod van slachtkoeien verder oploopt in het nieuwe jaar, dit omdat de rundveestapel flink in moet krimpen om de derogatie te kunnen behouden.

Koeien Bunnik 5 cent per kilo goedkoper

Op de veemarkt in Bunnik werden dinsdagochtend 105 koeien verkocht. De vraag naar de koeien was rustig en de prijs lag zo’n 5 cent per kilo lager dan een week geleden. Een O-kwaliteit slachtkoe bracht daar maximaal €2,60 per kilo geslacht gewicht op.

Prognose: prijs onder druk.

Prijs slachtkoeien onder druk - Foto: Jan Willem Schouten RundveeMarktanalyse

Prijs slachtkoeien onder druk

Het aantal aangeboden slachtkoeien blijft groot. Twee weken geleden (week 44) lag het aantal runderslachtingen met 12.908 al weer bijna op 13.000 stuks.

Het aanbod loopt rustig op, en ook voor de komende weken wordt een aanhoudend groot aanbod verwacht.

Het grote aanbod zorgt ervoor dat de prijzen van slachtkoeien weer onder druk staan. De vleesverkoop is namelijk nog steeds niet aangetrokken en ook in het buitenland is voldoende aanbod voorhanden.

Op de veemarkt in Bunnik, die op maandagochtend 14 november plaatsvond, was de handel zeer rustig. Inkopers wilden minder voor de koeien betalen en de prijs daalde met 5 cent per kilo geslacht gewicht.

Prijs blijft onder druk staan

Ook bij rechtstreekse inkoop door de slachterijen zal de prijs deze week onder druk staan. Of de prijs na deze week zal stabiliseren, is nog onduidelijk en heeft vooral te maken met het aanbod. Ook een eventuele bekendmaking van Van Dam voor het opkopen van koeien om de veestapel in te perken, zal van invloed zijn op de markt. Komen er veel extra koeien, dan blijft de prijs onder druk staan.

Prognose: prijs daalt.

<em>Foto: Mark Pasveer</em> RundveeMarktanalyse

Prijs slachtkoeien onder druk

Het aanbod van slachtkoeien lag woensdagavond op de veemarkt in Leeuwarden op 453 stuks, 54 meer dan een week geleden. De prijs noteerde over de gehele linie stabiel.

Slachterijen hebben echter her en der hun prijzen al wat verlaagd, er komt landelijk ook meer vee.

Normaliter gaan er vanuit Leeuwarden de nodige koeien voor export naar Duitsland. Omdat de prijs daar echter flink gedaald is in de afgelopen weken zijn de Nederlandse koeien te duur voor de Duitse inkopers. Het kan nu zelfs uit om koeien vanuit Duitsland te importeren voor de slacht.

Extra slachtvee verwacht vanwege krimp veestapel

Hoewel de prijs in de afgelopen weken redelijk stabiel is gebleven, is er geen reden tot juichen. Normaal gesproken stijgt de prijs van slachtkoeien in het voorjaar, dat is dit jaar niet gebeurd. Door de fosfaatrechten en daarmee de noodzakelijke krimp van de veestapel wordt er ook nog het nodige extra slachtvee verwacht. Gezien de vleesverkoop, die nu al niet denderend is, zijn de verwachtingen voor de rest van het jaar dan ook niet goed. In de zomer neemt de vraag traditioneel af; als er dan ook nog meer vee komt, is het hek van de dam.

Prognose: lagere prijzen.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat: 
Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

height:550px RundveeMarktanalyse

Prijs slachtkoeien onder druk

De handel in slachtkoeien verloopt vlot door het aanhoudend krappe aanbod.

Hoewel dit niet gewoonlijk is bij een dergelijke marktsituatie, staat de prijs nu wel wat onder druk.

Het aanbod van slachtkoeien lijkt deze week iets groter te zijn dan in de afgelopen weken. De meeste melkveehouders hebben de eerste snede gras binnen en zijn door hun veebestand heen gelopen. Ook de moeizame afzet van mest is een reden voor sommige melkveehouders om wat koeien af te stoten.

Inkopers van vee zijn al weken bezig om de prijs niet te laten stijgen. De afzet van rundvlees verloopt moeilijk en de prijzen zijn niet meegestegen met de inkoop van de koeien. Deze week zal de prijs nog wel stabiel kunnen blijven maar voor volgende week wordt er een lichte prijsverlaging verwacht omdat het aanbod nu wat oploopt. Ook in Duitsland zal de prijs volgende week wat omlaag gaan.

Prognose: prijs daalt.

Meer informatie over de prijzen van aardappelen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Fritesgeschikt overzicht
Bintje Belgapom
PCA/Fiwap Bintje
PotatoNL Fritesgeschikt, cat. 1
PotatoNL Fritesgeschikt overig, cat. 2
PotatoNL Export
Reka Rheinland Fontane
RNM Bintje
Termijnmarkt Leipzig
RundveeMarktanalyse

Prijs slachtkoeien onder druk

Het aanbod van slachtkoeien is dit jaar gestegen. In de periode van januari tot en met september zijn 5,7 procent meer koeien geslacht dan vorig jaar. Dit komt neer op 14.500 extra slachtingen.

Dit grotere aanbod van koeien heeft de nodige gevolgen voor de slachtprijs. De consumptie is ook nog eens teruggelopen waardoor het grotere aanbod van vlees zeer moeizaam af te zetten is.

De prijs is in de afgelopen maanden gedaald en is het dieptepunt van vorig jaar gepasseerd. Een O-kwaliteit slachtkoe bracht vorige week maximaal €2,60 op (notering Vee&Logistiek Nederland). Vorig jaar daalde de prijs, eind november, tot maximaal €2,65 per kilo. Het ziet ernaar uit dat de uitbetaalprijs van slachterijen deze week nog met 5 cent daalt. Het dieptepunt lijkt dus nog niet bereikt. Op de veemarkt in Bunnik zijn de prijzen van slachtkoeien maandagochtend na een zeer moeizame handel met 10 cent per kilo gedaald. Dit ondanks een kleiner aanbod van koeien. De notering van de veemarkt ligt met €2,65 voor een O-kwaliteit koe nog net iets boven de notering van Vee&Logistiek Nederland.

Prognose: prijs onder druk.

RundveeMarktanalyse

Prijs slachtkoeien onder druk

De handel in slachtkoeien is donderdagochtend in Leeuwarden erg rustig verlopen. De notering laat een daling zien van 5 cent over de gehele linie. Stieren noteren wel stabiele prijzen.

Het aanbod was met 329 dieren weer een stuk hoger dan vorige week; toen lag het aanbod op 230 runderen. Handelaren geven aan dat zij de daling van de slachtkoeien wel bescheiden vinden en de prijs die betaald werd wel zo’n 10 cent lager lag dan vorige week.

Het aanbod van slachtkoeien loopt – ook rechtstreeks bij de slachterijen – weer wat op. Dit was ook te merken aan de kopers op de markt. In veel gevallen hadden de slachterijen al voldoende koeien geleverd gekregen en waren de kopers erg rustig.

Verwacht wordt dat het grotere aanbod zal leiden tot een verdere prijsdaling. De vleeshandel is nog steeds niet om over naar huis te schrijven en er wordt het nodige vlees ingevroren.

Prognose: prijs onder druk.

RundveeMarktanalyse

Prijs slachtkoeien onder druk

De handel in slachtkoeien is donderdagochtend in Leeuwarden rustig verlopen. De prijs bleef volgens handelaren nog net op niveau door het aanhoudende krappe aanbod. Het aanbod in Leeuwarden lag met 322 runderen 32 lager dan een week geleden.

De druk vanuit slachterijen om de prijs te verlagen, loopt echter steeds verder op nu de zomer voor de deur staat. Traditioneel neemt de vraag naar rundvlees in de zomer af en daalt de prijs van de slachtkoeien. Dit lijkt dit jaar, ondanks de al fors gedaalde prijs, niet veel anders te zijn. De uitbetaalprijs bij de slachterijen staat nu al onder druk en verwacht wordt dat de prijs van de NBHV morgen ook zal dalen.

Gezien de prijsdruk vanuit de slachterijen zal volgende week ook de prijs van slachtkoeien op de veemarkten dalen.

Een O-kwaliteit brengt maximaal €3,20 per kilo geslacht gewicht op. Een worstkoe eerste kwaliteit kost maximaal €2,35 per kilo.

Prognose: prijs daalt.

Beheer
WP Admin