RundveeMarktanalyse

Prijs nuchtere kalveren daalt met 10 euro per dier

De handel in nuchtere kalveren verliep gisterochtend erg traag en flauwtjes. De prijzen zijn als gevolg van de moeilijke handel gemiddeld met 10 euro per dier gezakt. De lichtere kalveren zijn wat meer in prijs gedaald. De aanvoer was nagenoeg gelijk met vorige week, er werden 525 dieren verhandeld.

De malaise in de kalfsvleeshandel is de grote veroorzaker van deze daling. Integraties zien hun reserves als sneeuw voor de zon verdwijnen en de rosémesters beginnen de prijsdaling ook te merken in hun portemonnee. Daarnaast liggen de prijzen van de nuka’s al geruime tijd op een hoog niveau. De daling van gisterochtend was al een lange periode een wens van de kopers.

Wat opvalt is dat de derde kwaliteit kalveren bijna niet te verkopen zijn en zelfs gratis vaak niet van eigenaar wisselen. Het gaat hier om de kleine zwakke kalveren die eigenlijk nog een week of twee nodig hebben om aan te sterken. Voor de koper van zo’n kalf betekent het in veel gevallen dat een dergelijk kalf afgevoerd moet worden omdat het gewoonweg niet sterk genoeg is. Het is in zulke gevallen dan ook beter om het kalf wat langer te laten staan op het melkveebedrijf. Het kost wat meer energie voor de melkveehouder maar uiteindelijk is het voor iedereen beter.

De prijzen hebben naar verwachting hun laagste punt nog niet bereikt.

Prognose: dalende prijzen.

Beheer
WP Admin